PARATGE URBÀ

divendres, 6 de març del 2009

NOUS GRAUS DE LLIBERTAT A ESCALA REGIONAL O LOCAL

La reducció massiva dels costs associats a la distancia i l'endinsament a la societat del coneixement generen un context nou on els actors territorials disposen de nous graus de llibertat més amplis pel desenvolupament de les seves activitats. Aquests graus de llibertat són tals que obren incertituds sobre les politiques públiques a establir en matèria de desenvolupament territorial (DT). Així, els actors polítics es veuen beneficiats d'aquests nous marges d'acció, i del mateix mode que no hi ha sectors econòmics condemnats, no hi ha territoris condemnats sinó només territoris sense projecte o sense capacitat d'agafar les oportunitats.

Dos factors podrien definir les noves lògiques territorials en aquesta nova era:
  1. La geografia econòmica serà molt menys estructurada per la localització de les activitats productives que per la geografia del consum, de l'entreteniment o de la redistribució, com ens explica Laurant Davezies pel cas francès. De tal manera que el desenvolupament territorial vindrà determinat per la capacitat d'atraure persones d'un territori actuant sobre l'oferta d'aquest (entreteniment, qualitat de vida, politiques públiques d'habitatge)
  2. Les dinàmiques politico-institucionals no són al marge de les activitats econòmiques com al passat, sinó que elles es tornen vitals. En un contetx on els determinants dels desenvolupament territorial formen un conjunt molt obert, la capacitat estratègica dels actors territorials, i en particular els actors politics, es converteix en el factor clau de l'éxit. les institucions politiques locals juguen, així, un rol de catalitzadors de processos permentent la construcció de xarxes de confiança entre actors: Governança territorial.


1 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]



<< Inici